وب سایت رسمی دکتر علی غضنفری
محتوای سایت توسط منسوبین به استاد و تحت نظر ایشان به روز رسانی می گردد
ما و ابلیس
كتاب ما و ابليس كتابي در حوزه اخلاق است. ما و ابليس به بيان ماهيت ابليس و اعمال او مي¬پردازد. بررسي دو موجود جن و ملك در قرآن و روايات، موقعيت ابليس قبل از گناه، گناهان عامل كفر ابليس، گناهان تاسيس شده توسط ابليس، ويژگي¬هاي شخصي ابليس، اهداف ابليس از فريب انسان، بررسي ابزارهاي مختلف ابليس براي فريب، زمينه¬هاي وسوسه درانسان، گستره مانور ابليس و تاثير وي برانبيا، ميزان توان ابليس، عوامل رهايي از گزند ابليس، از موضوعات مطرح شده در اين كتاب است. تفسير دو سوره معوذتين و نتيجه-اي اخلاقي تحت عنوان (و در نهايت...) آخرين مباحث كتاب ميباشد. ما و ابليس با قطع وزيري، در 372 صفحه به سال 1388 توسط انتشارات نيلوفرانه به چاپ رسيده و اكنون نوبت چاپ مجدد آن است.
آنچه در این کتاب می¬بینید.
فهرست مطالب (مقدمه،مَلَك و جنّ،فرشتگان،اوصاف و ويژگىهاى فرشتگان،طبقه بندى ملائك،گريه و خنده ملائك،جبر يا اختيار فرشتگان،
فرشتگان در نهجالبلاغه،درود برملائك،زشتترين افتراء بشر،جـنّ،حقيقت جـنّ،خلقت جـنّ،زندگى جنّيان،شأن نزول سوره جنّ،تعبير از جنّ بهشيطان،ابليس،ابليس كيست؟ (ابليس، جن يا ملك؟، حقيقت ياتوهم،حكمت خلق ابليس، ابليس در آيينهاى مختلف،ابليس در شاهنامه،مناظره ابليس با ملائك،موقعيت ابليس قبل از گناه،حادثه سجده برآدم عليهالسلام، سخن گفتن خدا با ابليس، جبر در كلام ابليس، گناهانى كه ابليس را به كفر كشاند، ابليس مؤسس برخى گناهان، تأسيس برخى خطاهاى عملى، نالهها و خُرخُرهاى ابليس،زبان، خواب، مركب، لباس و نوشيدنى ابليس، القاب و اسماء ابليس، فرزندان ابليس، ضربالمثلها، تجسم ابليس،مرگ ابليس، جايگاه ابليس)اهداف ابليس (اغواء،احتناك،اضلال، استهواء، استفزاز واجلاب، اِزّ، نـزغ، مسّ و اخباط، ابزار ابليس، وسوسه، تزئين، زمينههاى وسوسه،برخىمصاديق فريب، شيوه فريب، گستره مانور ابليس، ابليس و انبياء، همزاد انسان، فرشتهاى در مقابل هر شيطان، مشورت شياطين با هم، شيطان و افسانه غرانيق، شيطان آخرالزمان)شيطان عامل بيمارى (آخرين حركات ابليس،محدوده ممنوعه برابليسعوامل رهايى از گزند ابليس، تفسير معوّذتين، و در نهايت،منابع و مصادر)
بخشی از مقدمه کتاب ما و ابلیس
ابليس از واژههاى آشناى نزد ماست. چهبسا خطاهاى خود و ديگران را به او نسبت مىدهيم و بههمين جهت در شبانهروز دهها بار او را نفرين كرده و از شرور و آفاتش به خداى متعال پناه مىبريم. اما چهاندازه در فهم حاق اين موجود كه آشكارا عَلَم عناد با بنىآدم را برافراشته و كمر به اغواى او بسته است همت گماردهايم؟
او از چه خلق شده و اساسا حكمت در خلقت وى چه بوده است؟ چگونه به بهشت وارد گشت و همنشين ملائك شد؟ عبادت طولانى وى چه اثرى داشت؟ چرا به سجده بر آدم عليهالسلام مأمور شد؟ چرا ترك اطاعت خداوند و سرپيچى از فرمان ربّ نمود؟ حكمت خروجش از بهشت و توان وسوسهاش در بنىآدم چه بود؟ چرا به او تا وقتى مشخص، مهلت داده شد؟ چگونه توانست پيامبر خدا و همسرش را وسوسه كند؟ راههاى فريب و اغواء او كدامند؟ ابزارهاى تحقق مكايدش را چهكسى فراهم مىكند؟ قدرت مانور او و شعاع عملياتى وى تا چه ميزان است؟ سرانجام وى به كجا منجر مىشود؟ جايگاه او در قيامت كجاست؟... و دهها سؤال ديگر كه پاسخ آنها ما را به ظرايفى از وجود دشمن اصلى بشريت واقف مىسازد.
دشمنى كه اگر نبود، انسان با بهرهگيرى از چشم و گوش باطنش، امكان بيشترى براى رؤيت ملكوت آسمانها و زمين و شنيدن حقايق مىيافت.
قال رسولاللّه صلىاللهعليهوآله : لولا اَنَّ الشَّياطينَ يَحُومونَ على قلوبِ بنى آدمَ لَنَظَرُوا اِلى ملكوتِالسّمواتِ و الارضِ.
اگر نبود گردش شياطين برقلوب آدميزادگان، آنان ملكوت آسمانها و زمين را مىديدند و حقايق را مىيافتند.
دشمنى كه در تمام وجود انسان رخنه نموده و چون خون در رگهاى بنىآدم جارى گشته است.
اِنَّ الشّيطانَ لَيَجْرِى منْ ابنِ آدمَ مَجْرَى الدَّمِ.
و وسوسههاى بىپايانش را بردل انسانها روانه مىسازد.
ما به حول وقوه خداى متعال و عنايت پيامبر مكرم صلىاللهعليهوآله و اولاد طاهرينش عليهمالسلامو توجه آخرين جانشينش حجة بن الحسن ـ عجلاللّه تعالى فرجهالشريف ـ برآنيم كه ضمن بيان زوايايى از زندگى ابليس، گستره دشمنى او را با بنىآدم در پرتو آيات و احاديث آشكارتر نماييم و دامنه مكر و فريب او را عيانتر سازيم تا بلكه غفلت عارض شده برما كه از جهالتمان به عداوت او ايجاد شده است محدودتر گردد، و تضرع ما به درگاه خداى متعال براى اعطاء توان مقابله با وساوس او افزونتر شود، و البته قبل از ورود به بحث، توجهى اجمالى به دو صنف از موجودات غيرمحسوس (ملك و جنّ) بدان حد كه مؤثر در مباحث باشد خواهيم داشت.
;
دریافت کتاب